Data Center, Sparkle It.

Обложување ѕидни плочи Data Center, Атика

Sparkle Italia е најголемиот меѓународен снабдувач на телекомуникациски услуги за интерконекција во Италија и меѓу првите десет во светот. Во 2020 година инвестираше во изградба на Метаморфозис II во Н.Кифисија, кој е првиот „зелен“ центар за податоци во Грција и еден од најголемите и најнапредните центри за податоци во Европа. Изградбата на Метаморфозис II започна во јануари 2020 година во областа Метаморфозис Атика и зафаќа површина од 6.000 кв.м. Намалувањето на јаглеродниот отпечаток ќе биде приближно 28.000 тони годишно, додека индексот на ефикасност (PUE) на центарот за податоци во однос на потрошувачката на енергија достигнува 1,2 (просечно 1,8).

Изведувач
Sparkle Italia, DONIKI TECHNOGNOSIA E.P.E.
дизајнер
Lithos Consulting
Година на завршување
2020
Локација
Метаморфози, Атика