АРХИТЕКТУРА

GlassFibre Reinforced Concrete

Ние сме пионери во производството на иновативни материјали за фасади на згради со високи стандарди. Архитектонскиот бетон, UHPC и GFRC, нудат невидени можности во архитектонскиот дизајн на модерните згради.  

Што е GFRC? 

GFRC (или GRC, армиран бетон со стаклени влакна) е тип на бетон армиран со стаклени влакна. Се смета дека тоа е технолошкиот развој на префабрикуваниот бетон, бидејќи ги има предностите на методот на индустриска префабрикација, но оди подалеку од тоа преку неговите уникатни карактеристики на висока механичка цврстина и мала тежина. GFRC елементите се направени со помош на специјална техника на прскање, каде што смесата се прска на прилагодени обликувани калапи. Потоа, се одвиваат посебни техники за нега на процесот на стврднување и ракување заедно со специјални површински третмани и на крајот панелите се пренесуваат на локацијата и се склопуваат во фасадата на зградата.  
Денес, GFRC се смета за еден од најиновативните и најодржливите фасадни материјали во светот и се користи во меѓународно признати проекти како инвестиција во надворешноста на зградите, railings, bullnoses, па дури и во декоративните елементи.  

Главните предности на GFRC 


Долгата издржливост, малата тежина и големата формабилност се клучните карактеристики на GFRC кои го прават еден од најсовремените материјали за архитектонски фасади, погоден и за нови градби и за реновирање.  

GFRC е значително поотпорен на свиткување и удар и има поголема цврстина на истегнување во споредба со другите фасадни материјали. Компонентите на GFRC се произведуваат со помош на специјална техника на прскање која овозможува низок сооднос на вода/ цемент, мала дебелина (10-13мм) и висока јачина. Поради природните карактеристики на материјалот и употребата на акрилни полимери во смесата, апсорпцијата на вода и корозија предизвикани од воздухот се значително намалени, што овозможува фасадата на GFRC да одржува непроменета слика со текот на времето и бара од ниско до нула одржување.  

GFRC е иновативен материјал, кој се издвојува бидејќи им овозможува на архитектите да постигнат максимална флексибилност во дизајнот на сложени површини, како што се криви, слободни, 3D, брановидни, ребрести и брановидни со различни текстури, дезени и бои отелотворени во смесата. Се произведува со прскање на смесата на калапи со саканиот облик и големина. Не постои ограничување во обликот или профилот што може да се обликува, додека површината може да се третира за да биде мазна, груба или уникатна текстура. Тоа е индустриски производ, приспособен за секој проект.   

Способноста да се произведува во тенки слоеви од 10-13 мм, овозможува фасадата направена од GFRC предност, да пренесува малку товари на градежната конструкција. Типична фасада за обложување GFRC е приближно 70%-90% полесна од соодветниот армиран бетон и тежи од 30 до 45 кг/м2. 
 

GFRC е одржлив, еколошки материјал со животен век од над 100 години. Следиме еколошки производствен процес без токсички материјали и со мала потрошувачка на енергија. Истражувањата покажуваат дека производството на GFRC троши многу помалку енергија од другите популарни фасадни материјали. Глобалното производство на цемент може да претставува околу 5% од глобалните емисии на CO2, но GFRC, иако е богат со цемент, е многу низок по тежина (90% полесен од бетонот) и дебелина, со што се намалува вкупната содржина на CO2. Емисиите на CO2 дополнително се намалуваат ако се земе предвид намаленото оптоварување пренесено од фасадата на градежната конструкција, бидејќи се постигнуваат заштеди на количества на конструктивни елементи и темели. Нашето производство е 100% приспособено за секој проект, така што нема вишок материјал или отпад што произлегува од залихите. Како резултат на тоа, зградите што вклучуваат GFRC се високо оценети од BREEAM и LEED, и на проектниот тим му е лесно да ги процени влијанијата на GFRC врз животната средина.  

GFRC е незапалив материјал и испушта занемарливи емисии на чад за време на пожар. Припаѓа на категоријата противпожарна заштита А1 (,,незапалив” според DIN 4102). 

GFRC е природен материјал, совршено прилагоден на околината. Неговите суровини потекнуваат од природата, главно се локални и производствените процеси не вклучуваат хемиски третман. Тоа е автентичен, жив материјал кој природно се менува при температурни промени и временски услови, но без губење на механичките и физичките својства.  

ГЕОМЕТРИЈА

Секој проект е единствен.  
GFRC елементите може да се произведуваат во било која форма и димензија почнувајќи од мали панели, па се до монолитни елементи поголеми од 20 кв.м. Со внатрешно инженерство и изработка на калапи, ги постигнуваме најкомплексните геометрии, како што се површини со двојна кривина, брановидни, ребрести и брановидни. 
Способноста за создавање на големи панели (поголеми од 18 кв.м.) во комбинација со широк спектар на форми и геометрија, овозможува намалување на фугите во фасадата, со што се создава визуелен ефект на обвивката на зградата како ,,едноделна”, а во исто време ја истакнува чистотата на архитектонскиот дизајн.  

БОИ И ПОВРШИНИ

о создавање на широк спектар на површини и бои, даваме единствен идентитет на секое дело.  
GFRC има клучна предност во однос на другите материјали ,,обработени во боја” кои се подложени на цврсто боење. Пигментите во боја се инкорпорирани во GFRC за време на производството на смесата заедно со другите суровини. Така, постигнуваме секаква варијација на бои и тон во GFRC, хомогено и природно.  
Користејќи приспособени калапи, ги обликуваме GFRC елементите со геометриски обрасци и текстури кои создаваат фасцинантна интеракција на светлина и сенка што се менува во зависност од аголот на гледање.  
Конечно, кога применуваме површински третмани, создаваме текстури кои нудат живост на фасадата.  

ПЕЦИЈАЛНИ ПРИМЕНИ НА GFRC, HPC & UHPC

Перфорирани панели, клаустра, парапети, специјални аголни елементи, елементи за обложување на столбови и корнизи се само неколку од можните GFRC апликации. 

Инженеринг

о создавање на широк спектар на површини и бои, даваме единствен идентитет на секое дело.  
GFRC има клучна предност во однос на другите материјали ,,обработени во боја” кои се подложени на цврсто боење. Пигментите во боја се инкорпорирани во GFRC за време на производството на смесата заедно со другите суровини. Така, постигнуваме секаква варијација на бои и тон во GFRC, хомогено и природно.  
Користејќи приспособени калапи, ги обликуваме GFRC елементите со геометриски обрасци и текстури кои создаваат фасцинантна интеракција на светлина и сенка што се менува во зависност од аголот на гледање.  
Конечно, кога применуваме површински третмани, создаваме текстури кои нудат живост на фасадата.  

Previous
Next

НИЕ ГО ПОДДРЖУВАМЕ ПРОЕКТНИОТ ТИМ НИЗ СИТЕ ФАЗИ ОД ЕДЕН ПРОЕКТ, ОД КОНЦЕПТУАЛНИОТ ДИЗАЈН ДО ПРОИЗВОДСТВО И МОНТАЖА.

Инженеринг

Нашата цел е да го поддржиме проектниот тим да развие комплетна функционална и естетски подобрена фасада уште од раната фаза на дизајнирање, со што се обезбедува квалитетот на конечниот резултат.  
После разговорите со проектните инженери, развиваме приспособени решенија за проектот.

  • Можеме да ги поддржиме дизајнерските тимови во:  
    Дизајн и анализа на GFRC панелите, со почитување на максималната естетска и економична ефикасност.
  • Примероци и макети.
  • Структурни пресметки за фасадата и системот за прицврстување. 
  • Градежни цртежи и решенија за конкретни случаи (поддржан BIM). 
  • Буџет на трошоци и инженерство на вредност.  

ИНСТАЛАЦИЈА

Инсталирањето на GFRC зависи од условите и посебните барања на секој проект. Тоа може да биде локацијата, висината, околината, системот за фиксирање, големини на панелите и многу повеќе. 
Нашиот тим за монтирање на фасади може да ја преземе инсталацијата на GFRC фасадата или да понудиме поддршка на надворешни професионалци, монтери и изведувачи.  
 

Previous
Next