АЕК Стадион “Аја Софија”

АЕК Стадионски белила

Стадионот „ОПАП АРЕНА“, познат и како стадион „Аја Софија“, е новиот фудбалски стадион во изградба на АЕК во Неа Филаделфија, Атика. Неговата изградба започна во 2017 година и се очекува да биде завршена во септември 2022 година. Стадионот има капацитет од 30.597 гледачи и е најмодерниот затворен стадион во Грција.

АРМОС ја презеде набавката и монтажата на повеќе од 1000 префабрикувани трибини како и скалите на стадионот. Производството на елементите се одвиваше во капацитетите на компанијата во Оинута, Виотија и беше завршено за помалку од 9 месеци.

По успешното завршување на првиот договор, АРМОС ја продолжи соработката со ДИКЕФАЛОС превземајќи ја предизградбата на дел од архитектонската надворешна обвивка на стадионот со употреба на бетон од стаклени влакна.

Изведувач
AEK DIKEFALOS, ERMONASSA S.A.
дизајнер
Година на завршување
2019
Локација
Неа Филаделфија, Атина