Фасада на стадионот на АЕК

Фасада од армиран бетон со стаклени влакна

АРМОС ја презеде изградбата на уникатната фасада на новиот стадион на АЕК, користејќи префабрикувани панели од бетонски стаклени влакна (GFRC).

Предизвикот на проектот беше да се најде материјал способен да произведе сложени 3Д површини и во исто време да ја има силата и издржливоста потребни за стадион.

За изградба на фасадата, АРМОС произведе повеќе од 600 готови GRC панели, со дебелина од само 1,5 cm, во боја на песок-камен и со мазна текстура, добиени со посебни техники на производство.

Изведувач
AEK DIKEFALOS
дизајнер
Година на завршување
2020
Локација
Атина