Demir Kapija

Апликација за армирана земја, Северна Македонија

АРМОС ги испорача префабрикуваните елементи за апликацијата Terre Armee на автопатот Демир Капија – Смоквица, дел од паневропскиот Коридор X во Северна Македонија.

Изградбата на 28,2 километри модерен автопат од Демир Капија до Смоквица ја спроведе Грчката градежна компанија АКТОР и паралелно го сигнализираше завршувањето на европскиот коридор X што го поврзува Салцбург, Австрија со Солун, Грција преку Љубљана, Загреб, Белград и Скопје (вкупна должина од 1.451 км).

Автопатот Демир Капија-Смоквица, наречен и „Автопат на пријателство“ беше симболичен проект, бидејќи го означи почетокот на Европската кампања за поддршка на заедницата во секторот на транспортот.

Изведувач
AKROR ATE
дизајнер
Година на завршување
2019
Локација
Северна Македонија