Αρχιτεκτονική

Πρωτοπορούμε στην παραγωγή καινοτόμων υλικών για επενδύσεις κτιρίων υψηλών προδιαγραφών. Τo αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, το  UHPC και το GRC, προσφέρουν πρωτόγνωρες δυνατότητες στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό σύγχρονων κτιρίων.

GlassFibre Reinforced Concrete

Μέσω του R&D και των σύγχρονων τεχνικών παραγωγής υποστηρίζουμε τους αρχιτέκτονες, τους επενδυτές και τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν μοναδικές, ανθεκτικές και βιώσιμες προσόψεις.

Αναπτύσσουμε ειδικά σκυροδέματα, όπως είναι το GFRC και UHPC, για την κατασκευή ανθεκτικών, πολύτεχνων και ελαφρών προσόψεων. Συγκεκριμένα η χρήση του GFRC στον σχεδιασμό του κελύφους δίνει την μέγιστη σχεδιαστική ελευθερία στον αρχιτέκτονα καθώς το υλικό είναι εξαιρετικά ευέλικτο και συνεπώς οι δυνατότητές σχεδόν απεριόριστες.

Τι είναι το GRC?

Το GFRC (ή GRC, Glass Fiber Reinforced Concrete) είναι σκυρόδεμα οπλισμένο με υαλοΐνες και αποτελεί την τεχνολογική εξέλιξη του προκατασκευασμένου σκυροδέματος, διατηρώντας τα πλεονεκτήματα της βιομηχανικής προκατασκευής. Τα στοιχεία GFRC κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική ψεκασμού πάνω σε ειδικά διαμορφωμένα καλούπια. Έπειτα γίνεται προσεκτική συντήρηση των στοιχείων, ειδικές επεξεργασίες επιφανείας και τέλος τα στοιχεία μεταφέρονται και αναρτώνται στο έργο.
Σήμερα το GFRC θεωρείται ένα από τα πιο καινοτόμα και βιώσιμα υλικά κατασκευής προσόψεων παγκοσμίως και χρησιμοποιείται σε διεθνώς αναγνωρισμένα έργα ως επένδυση στις εξωτερικές όψεις των κτιρίων, παραπέτα, bullnoses, ακόμη και διακοσμητικά στοιχεία.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του GFRC

Η μεγάλη διάρκεια ζωής, το χαμηλό του βάρος και η μεγάλη μορφοποίηση που επιτρέπει, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του GFRC που το καθιστούν ένα από τα πιο σύγχρονα υλικά αρχιτεκτονικών προσόψεων κατάλληλο τόσο για νέες κατασκευές όσο και για έργα ανακαίνισης.

Το GFRC έχει σημαντικά υψηλότερη αντοχή σε κάμψη, εφελκυσμό και κρούση σε σύγκριση με άλλα υλικά προσόψεων. Τα στοιχεία GFRC κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική ψεκασμού που επιτρέπει χαμηλή αναλογία νερού/τσιμέντου, χαμηλό πάχος και υψηλή αντοχή. Λόγω των εγγενών χαρακτηριστικών του υλικού αλλά και τη χρήση των ακρυλικών πολυμερών εντός του μείγματος, η απορρόφηση βρόχινου νερού και η οξείδωση από τον αέρα μειώνονται σημαντικά, επιτρέποντας στα πετάσματα GFRC να διατηρούν μια αναλλοίωτη εικόνα στο χρόνο και να έχουν μηδαμινές ανάγκες συντήρησης.

Το GFRC είναι ένα νέο υλικό για την Ελλάδα, που ξεχωρίζει διότι δίνει τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να επιτυγχάνουν τη μέγιστη ευελιξία στο σχεδιασμό πολύπλοκων επιφανειών, όπως καμπύλες, κυρτές, κυματοειδείς με διάφορα ανάγλυφα, υφές και χρώματα στο σώμα του υλικού. Πρόκειται για βιομηχανικό προϊόν που παράγεται από τον ψεκασμό του μείγματος επάνω σε καλούπια με το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας περιορισμός στο σχήμα ή το προφίλ που μπορεί να δημιουργηθεί σε μια ποικιλία λείων, αδρών και μοναδικών υφών.

Η δυνατότητα να παράγεται σε λεπτές διατομές (10-13 mm), προσφέρει στο GFRC το πλεονέκτημα να μην επιβαρύνει τον φέροντα οργανισμό με επιπλέον φορτία και να είναι εύκολα διαχειρίσιμο στο εργοτάξιο ακόμα και σε μεγάλα πάνελς. . Ένα τυπικό πέτασμα επένδυσης GFRC είναι περίπου 70% – 90% ελαφρύτερο από το αντίστοιχο οπλισμένου σκυροδέματος και ζυγίζει από 30 έως 45 Kg/m2.

Το GFRC είναι ένα βιώσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, με διάρκεια ζωής άνω των 100 ετών. Ακολουθούμε μια φιλική προς το περιβάλλον παραγωγική διαδικασία χωρίς τοξικά υλικά και με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Έρευνες δείχνουν ότι η παραγωγή του GFRC καταναλώνει αρκετά λιγότερη ενέργεια σε σχέση με άλλα δημοφιλή υλικά προσόψεων. Μπορεί η παγκόσμια παραγωγή τσιμέντου να αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, αλλά το GFRC αν και είναι πλούσιο σε τσιμέντο, έχει πολύ μικρό βάρος (90% χαμηλότερο από το σκυρόδεμα) και πάχος, μειώνοντας έτσι την πραγματική περιεκτικότητα στο έργο. Οι εκπομπές CO2 μειώνονται περαιτέρω εάν ληφθεί υπόψη το μειωμένο φορτίο βάρους στην κατασκευή με τις προκύπτουσες οικονομίες στα δομικά στοιχεία και τα θεμέλια του κτιρίου. Η παραγωγή μας είναι 100% προσαρμοσμένη και προορισμένη στο εκάστοτε έργο, με αποτέλεσμα να έχουμε την ελάχιστη δυνατή σπατάλη υλικών. Ως αποτέλεσμα τα περισσότερα κτίρια που φέρουν επένδυση από GFRC τυγχάνουν υψηλών αξιολογήσεων σε BREEAM και LEED, ενώ είναι εύκολο για τους συντελεστές του έργου να εκτιμήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των στοιχείων GFRC.

Tο GFRC είναι άκαυστο υλικό και απελευθερώνει αμελητέες εκπομπές καπνού στη φωτιά. Ανήκει στην κατηγορία πυροπροστασίας A1 («άκαυστο» σύμφωνα με το DIN 4102)

Το GFRC είναι φυσικό υλικό, απόλυτα προσαρμοσμένο στο περιβάλλον. Οι πρώτες ύλες του προέρχονται από τη φύση και οι παραγωγικές διαδικασίες δεν περιλαμβάνουν καμία χημική επεξεργασία. Είναι ένα αυθεντικό, ζωντανό υλικό που μεταβάλλεται φυσικά κάτω από τις θερμοκρασιακές αλλαγές και καιρικές συνθήκες, χωρίς όμως να χάνει τις μηχανικές και φυσικές του ιδιότητες.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Κάθε έργο είναι μοναδικό.

Τα στοιχεία GFRC μπορούν να παραχθούν σε οποιαδήποτε σχήμα και διάσταση ξεκινώντας από μικρά πανέλα έως και μονολιθικά στοιχεία μεγαλύτερα των 20 τ.μ. Κατασκευάζοντας in-house τα καλούπια, επιτυγχάνουμε ακόμα και τις πιο πολύπλοκες γεωμετρίες, όπως επιφάνειες διπλής καμπυλότητας, κυρτές, κοίλες, κυματοειδείς και με ραβδώσεις.

Τα μεγάλα μεγέθη πάνελ σε συνδυασμό με το ευρύ φάσμα σχημάτων και γεωμετρίας σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να διακοπεί το υλικό και αυτό είναι που δίνει την εντύπωση ότι το κέλυφος του κτιρίου κατασκευάστηκε σε “ένα κομμάτι” ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την καθαρότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Δημιουργώντας μια ευρεία γκάμα επιφανειών και χρωμάτων προσδίδουμε μοναδική ταυτότητα σε κάθε έργο.

Το GFRC έχει ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων “color treated” υλικών που υφίστανται συμπαγή χρωματισμό με βαφή. Το χρώμα είναι ενσωματωμένο στο GFRC καθώς προστίθεται κατά την παραγωγή του μείγματος μαζί με τις υπόλοιπες α’ ύλες. Έτσι, επιτυγχάνουμε οποιαδήποτε χρωματική παραλλαγή και τόνο στο GFRC.

Με χρήση ειδικών καλουπιών διαμορφώνουμε στοιχεία GFRC με γεωμετρικά μοτίβα και ανάγλυφα που δημιουργούν μια συναρπαστική αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς που αλλάζει ανάλογα με τη γωνία θέασης.

Τέλος, αν εφαρμόσουμε ειδικές τεχνικές στην επιφάνεια του GFRC, δημιουργούμε υφές που δίνουν μία «ζωντάνια» στην πρόσοψη.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ GFRC, HPC & UHPC

Διάτρητα πανέλα, claustra, στηθαία, ειδικά στοιχεία γωνιών, στοιχεία επένδυσης κολωνών και cornices είναι μερικές ακόμα από τις δυνατότητες του GFRC.

EΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Δημιουργώντας μια ευρεία γκάμα επιφανειών και χρωμάτων προσδίδουμε μοναδική ταυτότητα σε κάθε έργο.

Το GFRC έχει ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων “color treated” υλικών που υφίστανται συμπαγή χρωματισμό με βαφή. Το χρώμα είναι ενσωματωμένο στο GFRC καθώς προστίθεται κατά την παραγωγή του μείγματος μαζί με τις υπόλοιπες α’ ύλες. Έτσι, επιτυγχάνουμε οποιαδήποτε χρωματική παραλλαγή και τόνο στο GFRC.

Με χρήση ειδικών καλουπιών διαμορφώνουμε στοιχεία GFRC με γεωμετρικά μοτίβα και ανάγλυφα που δημιουργούν μια συναρπαστική αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς που αλλάζει ανάλογα με τη γωνία θέασης.

Τέλος, αν εφαρμόσουμε ειδικές τεχνικές στην επιφάνεια του GFRC, δημιουργούμε υφές που δίνουν μία «ζωντάνια» στην πρόσοψη.

Previous
Next

Υποστηρίζουμε τους συντελεστές του έργου σε όλα τα στάδια του έργου, από την πρώτη φάση του σχεδιασμού έως την υλοποίηση.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε υποστηρικτικά ώστε να αναπτυχθεί μία ολοκληρωμένη, λειτουργική και αισθητικά άψογη λύση ήδη από την φάση σχεδιασμού του έργου, εξασφαλίζοντας έτσι το τελικό αποτέλεσμα.

Αφού συζητήσουμε με τους μηχανικούς του έργου, εξετάζουμε εξατομικευμένες λύσεις και προτείνουμε διάφορες τεχνικές λύσεις.

Μπορούμε να σας υποστηρίξουμε στα:

  • Σχεδιασμός και ανάλυση σε GFRC πανέλα της πρόσοψης με κριτήριο την μέγιστη αισθητική και οικονομική απόδοση.
  • Δείγματα και mock-ups.
  • Στατικός υπολογισμός της πρόσοψης κα των στηρίξεων.
  • Κατασκευαστικές λεπτομέρειες και λύσεις για τις ειδικές περιπτώσεις (BIM supported).
  • Κοστολόγηση έργου και value engineering.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν κα να καθορίσουν την μέθοδο εγκατάστασης των επενδύσεων από GFRC. Αυτά μπορεί να είναι η τοποθεσία, το ύψος, το περιβάλλον, τα συστήματα στερέωσης, τα μεγέθη των πάνελ και πολλά άλλα.
Το εξειδικευμένο συνεργείο εγκατάστασης της ΑΡΜΟΣ αναλαμβάνει τις εργασίες εγκατάστασης, ενώ μπορεί και να εκπαιδεύσει άλλους συναδέλφους και κατασκευαστές στην μέθοδο.

Previous
Next